Marts 2012

Instrumentmagere

En af de vigtigste tendenser på ny musik- og lydkunstscenen i disse år er brugen af hjemmebyggede instrumenter. Stadig flere komponister indtager selv scenen – meget ofte med instrumenter de selv har udtænkt og konstrueret. De forlader dermed den klassiske, abstrakte repræsentation, for i stedet at gå i direkte aktion med materiale, klang og performance. – digitalt og analogt. Alle medier og midler kan tages i brug – fra klaverer og synthesizere, til stiger og dampmaskiner.

Artikler
Redaktion

En af de vigtigste tendenser på ny musik- og lydkunstscenen i disse år er brugen af hjemmebyggede instrumenter. Stadig flere komponister indtager selv scenen – meget ofte med instrumenter, de selv har udtænkt og konstrueret. De forlader dermed den klassiske, abstrakte repræsentation for i stedet at gå i direkte aktion med materiale, klang og performance.

DIY og Circuit Bending er to af grenene indenfor tendensen. Digitale og analoge teknologier hackes, undersøges og sættes sammen på ny i konstellationer, der på én gang er både high og low tech. Alle medier og midler kan tages i brug – fra klaverer og synthesizere, til stiger og dampmaskiner.

Dette Fokus handler om nogle af disse komponister og deres instrumenter: Én udenlandsk og fire danske instrumentmagere, der hver repræsenterer et særligt område af denne spirende og spraglede scene. 

#1: Rasmus Holmboe: Klaverets tunge tradition (Lauren Hayes)
Med en selvbygget elektronisk handske udfordrer Lauren Hayes både klaveret og hendes egne pianistiske og kompositoriske færdigheder. Rasmus Holmboe skriver Hayes’ arbejde ind i det man kan kalde klaverets performancehistorie. 

#2: Morten Riis: Den fejlende musikmaskine
Dette årsTransmediale i Berlin blev åbnet med en koncert med Morten Riis, der har kastet sin kærlighed på dampmaskiner og mediearkæologi. Med sine nære koblinger af teori og praksis, proces og performance har Riis ramt centralnervesystemet på den nordeuropæiske lydkunstscene. 

#3: Jonas Olesen: Optisk syntese
Olesen udforsker forholdet mellem optiske repræsentationsformer og deres lyd med udgangspunkt sin hjemmelavede, optiske synthesizer. Et forhold, der trækker på en længere tradition, end man umiddelbart skulle tro. 

#4: Lars Kynde: Kompositionsmaskiner
Kynde arbejder med instrumenter, der i sig selv skal fremstå som kompositioner, bare der spilles på dem. Her tages afsæt i pianotreenigheden - klaviaturet, notationen og tonaliteten - som ideal, ikke som materiale. Instrumenterne skal opfindes på ny. 

#5: Sine Tofte Hannibal: Instrumenter man skærer sig lidt på (Jeppe Just)
Jeppe Just bygger instrumenter af ting, han gerne vil høre, hvordan lyder. Det kræver sine Silvanture, men resultatet bliver af stor underholdnings- og kunstnerisk værdi – for både publikum og Just selv. Sine Tofte Hannibal taler med Just om at stå på scenen, om timing, referencer og om at bygge instrumenter af stiger og andet godt.