8 artikler Filtrér
Julius Eastman. © Ukendt
portræt

Minimalismens glemte homo-guerilla

»What I am trying to achieve is to be what I am to the fullest – Black to the fullest, a musician to the fullest, a homosexual to the fullest«, siger den amerikanske komponist Julius Eastman i 1976, da han opgiver sit hus, sit job og sine trygge omgivelser for at flytte til New York City og udleve sit potentiale. Eastman var som sort homoseksuel en outsider i den amerikanske kunstmusik, og han endte med at leve som hjemløs i New York i en lang årrække. Blandt andet derfor forblev Eastman en perifer og obskur komponist, indtil en række af hans værker for første gang blev indspillet og udgivet i 2005 under titlen 'Unjust Malaise'. Mads Kjeldgaard tegner her et portræt med de sparsomme biografiske data, som er til rådighed.

Af
3. Oktober 2017
portræt

En modernist med folkelig appel

11. februar 2015 fyldte Bent Lorentzen 80 år. Den runde fødselsdag er blevet markeret med flere portrætkoncerter, og fejringen kulminer 4. februar 2016 med uropførelsen af operaen ”Der Steppenwolf” – den eneste af Lorentzens i alt 15 operaer, der aldrig er blevet opført. Komponisten har i mange år været plaget af sygdom (Parkinsons), og den var årsagen til at han måtte holde op med at komponere for 6 år siden, da værklisten var nået til opus 160. Lorentzen er i dag for svag til at kunne give interviews, så denne artikel er baseret på trykte kilder og på interviews, Lars Ole Bonde foretog med ham og nogle af hans nærmeste samarbejdspartnere i perioden 2009-11, som en del af forskningsprojektet ”Performativitet i Bent Lorentzens musikdramatik og kammermusik”.

Af
27. Januar 2016
Thomas Adès
portræt

Portræt af Thomas Adès

Den britiske komponist, dirigent og pianist Thomas Adès modtager som den 15. komponist Léonie Sonnings Musikpris d. 8. oktober i DR Byen. Før ham har blandt andre Igor Stravinskij (1959), Benjamin Britten (1968) og György Ligeti (1990) modtaget hæderen. Musikjournalist ved The Guardian, Tom Service, beskriver i sit portræt af Thomas Adès de mange livsformer og forskellige musikalske bevidstheder, som trives i Adès musik. Artiklen er venligst stillet til rådighed af SNYK & Léonie Sonnings Musikfond og indgår i en publikation, der udkommer i forbindelse med overrækkelsen af Léonie Sonnings Musikpris 2015 til Thomas Adès.

Af
30. september 2015
Knud Viktor
portræt

Knud Viktor: sonisk seismograf og lydlig buddhist

Knud Viktor var en dansk maler, som i sit forsøg på at afbilde lyset og naturen i Sydfrankrig måtte ty til lyden som materiale. I Frankrig er han en respekteret kunstner og pioner inden for field recording og lydøkologi, men i Danmark er han stort set ukendt. Sidste år døde Knud Viktor efter i en høj alder at være flyttet tilbage til København. Den danske forfatter og lydkunstner Morten Søndergaard skriver her et portræt på baggrund af sit eget møde med Knud Viktors verden.

Af
24. Oktober 2014
FOTO: Kai Bienert
portræt

Kunsten at være i sit rette element

At opleve og at tage risikoer er den erfaring i livet, som er lyd- og mediekunstneren Konrad Korabiewskis brændstof for at skabe værker. Han har som ganske få en evne til at føre ambitiøse projekter ud i livet, og ikke være bange for at tænke både stort og visionært. Det har igennem de sidste år bragt ham ud på en omfattende rejse i Europa, som først førte ham til en sildefabrik i den lille by Seyðisfjörður i Island, og siden har bragt ham ind på den røde løber i kunstmetropolen Berlin.

Af
30. august 2014